Terugblik Jonge Helden

Afgelopen vrijdag 17 november 2023 traden bij het Cultuurpodium Den Dolder De Jonge Helden op.

Wie waren de Jonge Helden?

De Jonge Helden waren jongeren van nog geen 20 jaar en al gevierde muzikanten. Fama Koning, celliste speelde Beethoven: 12 variaties op het thema van Händel “See the conquíng hero comes”, delen uit het celloconcert van Saint Saëns en tot besluit het swingende Libertango van Piazzolla. Elk muziekstuk werd door haar ingeleid met een persoonlijke ervaring waarmee zij de muziek een extra dimensie gaf. Wat een ongelooflijk talent, begrijpelijk dat zij is uitgenodigd bij Podium Witteman.

Daarna zongen 13 jongeren van de Stichtse Vrije School o.l.v. Sven Boogert delen uit het Stabat Mater van Karl Jenkins, een componist van de “modern classics”. Niets gaat er boven de trefzekerheid van de pure stemmen van jongeren . Het publiek werd erdoor geraakt. Het koor werd begeleid door de pianist Bas Verheijden.

Na de pauze trad pianist Vitto van Leeuwen op. Hij leidde ook zelf zijn stukken in en voerde ons mee in kleurrijke beelden en emoties van Sjostakovitsj, Rachmaninov en Chopin. Zijn handen bewogen over de toetsen alsof hij aan het schilderen was.

De avond werd gepresenteerd door Anita van Soest. Het was indrukwekkend hoe De Jonge Helden virtuoos, talentvol en doorleefd hun stukken ten gehore brachten. Een volle zaal van het Cultuurpodium Den Dolder was enthousiast en vol lof. Het was indrukwekkend te zien hoe jongeren in deze tijd van vervlakking zo’n diepgang toonden.