Terugblik op de openingsavond Cultuurodium den Dolder

Het is gelukt, de doorstart van het Cultuurpodium Den Dolder is een feit! De zaal van de Maria Christina Kerk zat vol met ruim 100 bezoekers.

Op vrijdag 13 oktober werd de avond geopend door de voorzitter Johan Ehrlich, waarna Laura Hoogstraten, wethouder van de gemeente Zeist van Kunst & Cultuur de doorstart bezegelde met een toespraak waarin zij het maatschappelijk belang van cultuur onderstreepte.

Daarna volgde een zinderend concert van Anushka Pedano, altviool en Illia Fialko, piano. Beiden zijn begin twintigers en hebben op jonge leeftijd al in de grote zalen van Nederland gespeeld maar ook binnen en buiten Europa. Zij hebben meerdere prijzen gewonnen en waren o.a. uitvoerenden bij Podium Witteman. Beiden zijn toptalenten die hun muziekstukken origineel presenteerden met een korte inleiding. Illia Fialko komt uit een Oekraïense muzikale familie en is naast een groot bewonderaar van Rachmaninov zelf ook componist. Anushka Pedano heeft een Argentijnse vader en die afkomst was te horen in haar expressieve, temperamentvolle spel. Zij vroeg zich af: “In deze tijd van oorlogen, waar zijn we in godsnaam mee bezig”? Haar conclusie was: “Wij willen onze emoties delen via de muziek”. Dat is hun meer dan gelukt. De muziek bruiste van energie, virtuositeit, romantiek en emotie. De mensen werden door hen geraakt.

De avond kwam tot een climax in de Grande Tango van Astor Piazzolla, een werk met veel passie en vuurwerk. Na een staande ovatie en daverend applaus gaven zij nog een toegift eveneens van Piazzolla. Na afloop heerste er in de zaal groot enthousiasme over het concert en blijdschap dat het CpDD dit weer kon bieden. Onder het genot van een glaasje werd er nagepraat.

Het bestuur kan tevreden terugkijken op deze openingsavond van de doorstart en van het nieuwe seizoen. De energie die nodig was voor de doorstart werd ruimschoots beloond.

Pedano zusjes

(Foto is gemaakt door Laura Hoogstraten)